Σφοδρή κριτική Νάκου στη κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νέα υπηρεσία ασύλου

«Η ρήση ‘ώδινεν όρος και έτεκε μυν’ είναι βέβαιο ότι χαρακτηρίζει το συζητούμενο νομοσχέδιο. Όσοι ψύχραιμα το διαβάζουν, διαπιστώνουν ότι οι νέες διαδικασίες που εισάγονται δεν πρόκειται όχι να λύσουν αλλά ούτε και να περιορίσουν το πρόβλημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών θα συνεχίσουν ανενόχλητα να ζουν στη χώρα μας και να αναδεικνύουν τα τραγικά αδιέξοδα της πολίτικής που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση». Αυτό τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ., βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νέα υπηρεσία ασύλου.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Νάκος, «την τετραετία 2006-2009, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα 480.085 λαθρομετανάστες, ενώ επιπλέον 96.389 συνελήφθησαν το πρώτο εννεάμηνο του 2010. Δηλαδή, σε πέντε χρόνια συνελήφθησαν 600.000 λαθρομετανάστες. Στα παραπάνω στοιχεία σημειώνω απλώς ότι το 2009 συνελήφθησαν –πλην Αλβανών– 62.582 αλλοδαποί, από τους οποίους  παρέμειναν στη χώρα μας, 59.304 λαθρομετανάστες, δηλαδή το 95% των συλληφθέντων και απελάθηκε μόλις το 5% αυτών».
Αναφερόμενος στα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη νέα υπηρεσία ασύλου, τόνισε ότι αυτό προβλέπει πως «οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας και συλλαμβάνονται στα σύνορά μας, θα οδηγούνται στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Εκεί όσοι συλλαμβάνονται –όπως συμβαίνει και σήμερα– θα έχουν δύο δρόμους να επιλέξουν: είτε να παραμείνουν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, χωρίς να κάνουν κάτι, είτε να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Η τύχη όσων δεν προβούν σε καμία ενέργεια δεν διαφοροποιείται στο παρόν σχέδιο νόμου από το ισχύων καθεστώς, καθόσον στην ουσία κανένα νέο μέτρο δεν προβλέπεται».Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου, ο πρώην υφυπουργός επισήμανε ότι «την τελευταία τετραετία 2006-2009, ζήτησαν άσυλο από τους 480.085 συλληφθέντες οι 69.991. Από αυτές τις αιτήσεις χορηγήθηκε άσυλο, επικουρική προστασία και ανθρωπιστικό καθεστώς σε 985 άτομα, δηλαδή σε ποσοστό 1,5% των αιτούντων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι οικονομικοί μετανάστες» και τόνισε: «Από τα παραπάνω προκύπτει ένα και μόνο συμπέρασμα: ότι με το παρόν σχέδιο νόμου –εφ’ όσον αυτό επιτύχει το στόχο του– επιταχύνεται μεν η έκδοση αποφάσεων χορήγησης ασύλου, κάτι που θα αφορά το πολύ το 2% όσων συλλαμβάνονται, ωστόσο για το υπόλοιπο 98% παραμένει η ίδια πραγματικότητα, τίποτα δεν αλλάζει. Από αυτούς, ένα ποσοστό της τάξης του 5% θα απελαθεί και το υπόλοιπο 93%, δηλαδή περίπου 93.000 λαθρομετανάστες κάθε χρόνο, θα παραμένουν στη χώρα».Ο κ. Νάκος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η πρακτική της «χαρακτηρίζεται από την ασυμφωνία, τις παλινωδίες και τα αντικρουόμενα μέτρα που λαμβάνουν οι εμπλεκόμενοι στο ζήτημα της μετανάστευσης τρεις υπουργοί, τέσσερις υφυπουργοί και ένας γενικός γραμματέας, οι οποίοι δεν έχουν σαφή και οριοθετημένα πεδία πολιτικής δράσης, με αποτέλεσμα την πλήρη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τελικώς την ανυπαρξία πολιτικής».Ο τομεάρχης της Ν.Δ. πρότεινε τη λήψη άμεσων μέτρων, τα οποία όπως είπε πρέπει να εξασφαλίζουν:
- Την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας με σειρά πρόσφορων μέσων, που χρησιμοποιούνται διεθνώς, ένα εκ των οποίων είναι και ο φράκτης στον Έβρο.
- Ταυτόχρονα την αναθεώρηση των διατάξεων του Ν. 3838/2010 για την ιθαγένεια, γιατί δεν είναι δυνατόν από την μία να  ισχύει αυτός ο νόμος μαγνήτης προς κάθε επίδοξο λαθρομετανάστη και από την άλλη να εξαγγέλλονται φράκτες στα σύνορα.
- Την ανθρωπιστική μεταχείριση του λαθρομετανάστη που συλλαμβάνεται.
- Τη γρήγορη εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου.
- Την ταχεία επιστροφή όσων συλλαμβάνονται παράνομα στη χώρα με την υπογραφή νέων διμερών συμφωνιών επανεισδοχής.
- Και τέλος, την άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη. 

Σχόλια