60 μέρες που θα κρίνουν πολλά

NΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ που θα ληφθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες από τους Ευρωπαίους ηγέτες για το μέλλον της ευρωζώνης θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την Ε.Ε., για την Ελλάδα και φυσικά για τους Ελληνες. Την Παρασκευή, στη Σύνοδο Κορυφής, θα γίνει μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση για τη συνολική απάντηση της ευρωζώνης στην εκτόνωση της κρίσης δημοσίου χρέους. Δεν αναμένονται αποφάσεις, διότι έχουν προγραμματιστεί για την εαρινή Σύνοδο Κορυφής (25-26 Μαρτίου). Επειδή, όμως, οι αγορές εμφανίζονται ανυπόμονες και νευρικές, οι Ευρωπαίοι καλούνται να στείλουν την Παρασκευή ένα πρώτο ουσιαστικό μήνυμα σχετικά με το πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε.
ΣΤΟ «ΤΡΑΠΕΖΙ» ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ 4 θέματα και ήδη οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και των υπουργείων Οικονομικών ορισμένων μεγάλων χωρών της ευρωζώνης έχουν βάλει κάτω τους αριθμούς.
Το πρώτο είναι ο καθορισμός των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο στόχος να βρεθεί η φόρμουλα εκείνη ώστε να μπορεί να δεσμεύσει το σύνολο των εγγυήσεων των κρατών της ευρωζώνης που ανέρχονται σε 440 δισ. ευρώ. Σήμερα για να αντλήσει από τις αγορές δάνεια με επιτόκιο κάτω από 3% πρέπει να μένουν μόνιμα ως απόθεμα στο ταμείο 190 δισ. ευρώ. Το δεύτερο θέμα είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων του ταμείου, το οποίο σήμερα δίνει μόνο δάνεια, ενώ στόχος είναι να αγοράζει ομόλογα ή να δανείζει τα κράτη μέλη προκειμένου να αγοράζουν τα ομόλογά τους ή και τα δύο. Το τρίτο θέμα είναι η δανειοδότηση των χωρών που χρειάζονται στήριξη με το μικρότερο δυνατό επιτόκιο, ώστε οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα να κάνουν διαχειρίσιμη τη διαχείριση του χρέους τους. Τέλος, τελευταίο και ίσως σημαντικότερο για τους πολίτες, είναι το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν στην περίπτωση που η χώρα τους ζητήσει τη στήριξη του ταμείου.
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ είναι κρίσιμοι για το σύνολο της Ε.Ε., διότι είναι προφανές πως αν καταρρεύσει η ευρωζώνη, αυτομάτως θα κλυδωνιστεί ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Είναι κρίσιμοι για την Ελλάδα γιατί μέσα στο συνολικό «πακέτο» θα δρομολογηθούν αποφάσεις και για τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρέους. Είναι κρίσιμοι για τους Ελληνες γιατί στην τελική σ’ αυτούς θα σταλεί ο... λογαριασμός της διάσωσης της χώρας.

Σχόλια