40%, 30% και 30% οι δόσεις του ΦΠΑ


Η τμηματική εξόφληση του ΦΠΑ ενεργοποιείται μεταξύ άλλων μέτρων για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Ο ΦΠΑ θα εξοφλείται σε τρεις μηνιαίες δόσεις.
Κατά την υποβολή της περιοδικής δήλωσης θα καταβάλλεται το 40% του οφειλόμενου φόρου και το υπόλοιπο 60% θα εξοφλείται σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με προσαύξηση 1%. Το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.

Τα άλλα ευνοϊκά μέτρα για τις επιχειρήσεις είναι:


1 Βεβαίωση οφειλόμενου ΦΠΑ και εξόφληση σε 6 δόσεις έπειτα από διοικητική επίλυση φορολογικής διαφοράς ή πράξη οριστικοποίησης από μη άσκηση προσφυγής που αφορά οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου ή περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.

2 Το ακίνητο θεωρείται νεόδμητο για μια τριετία από την αποπεράτωση της οικοδομής. Οι κατασκευαστές δεν θα πληρώνουν ΦΠΑ για τα νεόδμητα. Εντούτοις ο φόρος θα επιβαρύνει τον αγοραστή εφόσον το αγοράσει εντός τριών ετών από την αποπεράτωση, ενώ για μετέπειτα αγορά θα πληρώνει φόρο μεταβίβασης.

Με την αποπεράτωση του κτίσματος, αν δεν πωληθεί, το ΦΠΑ θα τον πληρώνει ο κατασκευαστής. Παράλληλα, η ΓΓΠΣ υποχρεούται να αποστέλλει κάθε χρόνο στο ΙΚΑ στοιχεία για τις οικοδομές που έχουν αποπερατωθεί, ώστε να εντοπίζονται οι κατασκευαστικές που έχουν υποχρέωση αυτοπαράδοσης για αδιάθετες ιδιοκτησίες μετά την τριετία από την αποπεράτωση.

3 Κατ' επιλογή ένταξη σε ΦΠΑ και εμπορευματικών κέντρων, με δυνατότητα έκπτωσης του φόρου που επιβαρύνει την κατασκευή και τη συντήρησή τους.

4 Παρατείνεται για 4 χρόνια μέχρι 31.12.2014 το δικαίωμα έκπτωσης για επιπλέον 50% δαπανών έρευνας και τεχνολογίας που έγιναν στη διάρκεια της χρήσης.

5 Εξαίρεση από υποβολή δήλωσης ΦΠΑ για εφημεριδοπώλες αν δεν θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα της έκπτωσης του φόρου εισροών.

6 Αγρότες ενταγμένοι στο Μητρώο, που ασχολούνται με διαχείριση ανανεώσιμων πηγών έως 100 KW ή αγροτουριστικές μονάδες μέχρι 10 δωμάτια, δεν χάνουν το δικαίωμα επιστροφής με τους κατ' αποκοπήν συντελεστές ΦΠΑ, παρότι υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων.

7 Καταβολή φόρου από λήπτη στη μεταβίβαση αδειών εκπομπών αερίων στο εσωτερικό της χώρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια