Χριστούγεννα για γερά νεύρα στην Ευρώπη

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και η ευχή για άσπρα Χριτούγεννα έχει και το κόστος της. Γερά νεύρα και υπομονή χρειάζονται σήμερα εκατομμύρια ευρωπαίοι από το νέο κύμα χιονιού έπληξε και πάλι την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Χάος και παραλυσία είναι οι λέξεις που περιγράφουν τις συνθήκες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη από το νέο κύμα χιονιού με το κίνδυνο πολλοί να κάνουν Χριστούγεννα στα αεροδρόμια
Τόσο χιόνι από το 1908
Ο γερμανικός τύπος επικαλείται το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας του Ελευθέρου Πανεπιστημίου που αναφέρει ότι το Βερολίνο κυρίως έχει να δει τόσο χιόνι από το 1908, ίδια κατάσταση σε ολόκληρη τη κεντρική και βόρεια Γερμανία. Μεγάλα τα προβλήματα στους αυτοκινητοδρόμους, αλλά και στους δρόμους των πόλεων, με καραμπόλες και μποτιλιαρίσματα πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Η κρατική μηχανή δεν μπορεί να ανταποκριθεί και μάλιστα με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση στους δήμους και τις κοινότητες τη Γερμανίας, οι Γερμανοί καλούνται να συνηθίσουν να οδηγούν με χιόνι και πάγο, όπως έμαθαν οι Σκανδιναβοί, γιατί το χιόνι και τα εκχιονιστικά κοστίζουν.
Στους σιδηρόδρομους η γραμμή Βερολίνο - Ανόβερο έκλεισε και πάλι, πρόκειται για μια από τους πιο βασικούς κόμβους που ενώνει το δυτικό με το ανατολικό τμήμα της χώρας, υπάρχουν επιβάτες που είναι εγκλωβισμένοι δεν ξέρουμε ακόμη τη τύχη τους, ανάλογο περιστατικό έγινε όμως και την νύχτα σε 4 υπερταχείες, που σταμάτησαν ξαφνικά στη μέση του πουθενά, 720 επιβάτες είχαν εγκλωβιστεί, αλλά ήρθε η πυροσβεστική και μεταφέρθηκαν εκτός τραίνων.

 Ντύσελντορφ, το αεροδρόμιο της ταλαιπωρίας

Το αεροδρόμιο του Ντύσελντορφ ήταν κλειστό από τις 5 το πρωί, άνοιξε όμως γύρω στις 12.00 για ορισμένες μόνο πτήσεις. Οι επιβάτες είτε ακυρώνουν τα εισιτήριά τους για να μην κάνουν παραμονή Χριστουγέννων περιμένοντας, είτε επιστρέφουν στα σπίτια του, αφού οι μετεωρολόγοι προβλέπουν χιονοπτώσεις και για τις επόμενες ημέρες . Αντίθετα στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης η κατάσταση έχει σχεδόν ομαλοποιηθεί, αλλά αναμένονται νέες χιονοπτώσεις
Στη Γαλλία, μέχρι το μεσημέρι γίνεται μόνο μία στις δύο πτήσεις στο αεροδρόμιο Ροισυ Σαρλ ντε Γκολ, οι αρχές υπολογίζουν ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, αν και οι μετεωρολόγοι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας ότι οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο το ειδικό αντιψυκτικό υγρό Γκλυκόλ, η γαλλική εταιρεία που το παράγει έχει απεργία, και η Γαλλία θα πρέπει να παραγγέλλει από τη Γερμανία, που ούτως ή άλλως το χρειάζεται,  και τις ΗΠΑ. Οι ταξιδιώτες είναι οργισμένοι για τη πολύ φειδωλή μέχρι ανύπαρκτη ενημέρωση των γαλλικών αρχών του αεροδρομίου, η οργή διογκώνεται ώρα με την ώρα, γιατί εκτός από τους εκατοντάδες επιβάτες σημερινών ακυρωμένων πτήσεων, υπάρχουν και άλλοι  2000  πέρασαν τη νύχτα τους στο αεροδρόμιο του Ρουασύ και στο Ορλύ, σε κρεβάτια εκστρατείας, κι άλλοι 3000 σε διπλανά σχολεία, που άνοιξαν ειδικά γι αυτό τον λόγο, όλοι αυτοί περιμένουν να πάρουν τις πτήσεις τους.    

Προβλήματα σε Βέλγιο και Ολλανδία

Τεράστια προβλήματα στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Οι αρχές απαγόρευσαν στα φορτηγά να κινηθούν στους αυτοκινητόδρομους γιατί πολλά έχουν κολλήσει στο χιόνι και εμποδίζουν τα αυτοκίνητα. Μεγάλες καθυστερήσεις και στις μετακινήσεις με το τραίνο, στις Βρυξέλλες, δεν κυκλοφορούν λεωφορεία και τραμ, λόγω του χιονιού, παρά μόνο το μετρό, Οι αρχές κάνουν έκκληση στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν αυτοκίνητα, όποιος θέλει να ταξιδέψει προς Βρυξέλλες ή από Βρυξέλλες καλό θα είναι να κάνει πρώτα ένα τηλέφωνο για να δει αν η πτήση του θα γίνει.  

Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Επιμέλεια Σύνταξης Σταμάτης Ασημένιος

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6373057,00.html

Σχόλια