Επισκόπηση Τύπου


Οι αντιδράσεις επιστημονικών κλάδων για το επικείμενο νομοσχέδιο της απελευθέρωσης διαφόρων επαγγελμάτων, η διαδικασία των μετατάξεων στο Δημόσιο, οι αλλαγές που ετοιμάζονται στη Ν.Δ. και οι σχεδιασμοί του επιτελείου του κ. Παπανδρέου ακόμη και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αποτελούν τα κυρίαρχα θέμα του σημερινού απογευματινού Τύπου.


ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Με νομοσχέδια - φωτιά μπαίνει το 2011".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καταρρέει με πάταγο ολόκληρο το οικονομικό και πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα".
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Τα σκοτεινά πρόσωπα πίσω από τον Γιώργο".
ΕΘΝΟΣ: "Η επέλαση των «στρατηγών» στο Μετοχικό".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εβραίοι και Γιώργος Π. «σταυρώνουν» τον Σεραφείμ".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Επτά νομοσχέδια-φωτιά «καίνε» κυβέρνηση και Γιώργο".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σαρωτικές οι μετατάξεις".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καλλικράτης και ενιαίο μισθολόγιο σαρώνουν το Δημόσιο".
ΕΣΤΙΑ: "Ποιός θα σώση την οικονομία".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Εφιάλτης με 12 δισ. νέα μέτρα".
ΤΑ ΝΕΑ: "Η εξέγερση των δικηγόρων και το «βέτο» των μηχανικών".

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ



Ν.Δ. – ΑΛΛΑΓΕΣ: ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν: «Σε κουίζ για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο γαλάζιος ανασχηµατισµός, ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών και θα ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήµερο της νέας χρονιάς. Ο Αντώνης Σαµαράς έχει αποφασίσει, σύµφωνα µε πληροφορίες, να προχωρήσει σε δοµικές αλλαγές στο κοµµατικό οργανόγραµµα, προωθώντας σε θέσεις ευθύνης και νέα στελέχη χωρίς κοµµατικές περγαµηνές, αλλά παραµένει ανοικτό εάν από το ανακάτεµα της γαλάζιας τράπουλας θα μείνει αλώβητος ο νέος ηγετικός πυρήνας της Ν.Δ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έως την Πρωτοχρονιά ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης «θα σβήνει και θα γράφει ονόµατα» στη σχετική λίστα».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Γενικό λίφτινγκ στη Ν.Δ. ετοιμάζεται να κάνει ο Αντ. Σαμαράς. Ανασυστήνεται το σύστημα επικοινωνίας του κόμματος με πιθανή τη μετακίνηση του εκπροσώπου Π. Παναγιωτόπουλο, για τον οποίο εκτιμάται ότι λόγω εμπειρίας με τα ΜΜΕ δεν έφαγε γκολ, αλλά δεν έβαλε κιόλας. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, αν και απείχε για τουλάχιστον ένα χρόνο από τα κομματικά δρώμενα, την παραμονή των Χριστουγέννων συνάντησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. και όπως φαίνεται θα έχει ενεργό συμμετοχή πλέον. Μετά την επιτυχή, όπως κρίνεται, παρουσία του εξωκοινοβουλευτικού τραπεζίτη Ν. Μηταράκη στον τομέα της οικονομίας, αναμένεται να δοκιμαστούν και άλλοι τεχνοκράτες με εμπειρία στην ελληνική κρατική διοίκηση, προκειμένου να ενισχύσουν το κομμάτι των προτάσεων στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει: «Αμέσως μετά τα Φώτα, ο Αντ. Σαμαράς θα προχωρήσει και στις πολυαναμενόμενες αλλαγές στο κόμμα. Στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι η παράταξη να είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό και με το καλύτερο έμψυχο υλικό που διαθέτει, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες στη Ρηγίλλης έχουν καταλήξει στην εκτίμηση πως ο Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές».
ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει: «Αντίστροφα ‘μετρά’ πλέον ο χρόνος για την ανακοίνωση των αλλαγών στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά και τις συναντήσεις που είχε παραμονές Χριστουγέννων με σειρά στελεχών της Ν.Δ., είχε οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του και δεν αποκλείεται ίσως και μέσα στην εβδομάδα να κάνει τη σχετική ανακοίνωση, προκειμένου να περιορίσει τους κλυδωνισμούς».
Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει: «Αλλαγές στην ηγετική ομάδα και στην οργανωτική δομή φέρνει ο νέος χρόνος στη Ν.Δ. με τη σφραγίδα του προέδρου του κόμματος Αντ. Σαμαρά. Μετά τις γιορτές και πάντως μέσα στο πρώτο 15νθήμερο θα έχει ανακοινωθεί το νέο σχήμα των τομεαρχών και της ‘σκιώδους κυβέρνησης’ που θα αποτελέσει και την ομάδα κρούσης της Ν.Δ. ενόψει και των ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών στις αρχές της Άνοιξης. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. τονίζουν ότι ‘’ο κ. Σαμαράς στοχεύει στη δημιουργία μιας σφιχτοδεμένης ομάδας κρούσης που θα παίξει μαν του μαν τους υπουργούς και θα κάνει δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης’’».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΑΜΑΡΑ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αναφέρει: «Την Ελλάδα σκοπεύει να οργώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι το στοίχημα για μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας και διεξόδου από την κρίση μπορεί να κερδηθεί μόνο αν αυτή αφομοιωθεί από την ελληνική κοινωνία. Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα παίξει τα δικά της παιχνίδια προσπαθώντας να κρατήσει σε μια ιδιότυπη ομηρία τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ που περιμένουν να ‘περάσει’ η αδειοδότησή τους, με αποτέλεσμα οι ισορροπίες στον χώρο αυτό να είναι λεπτές. Όπως λένε λοιπόν οι επιτελείς της Ρηγίλλης, ‘’οφείλουμε να εφαρμόσουμε το πλάνο Β, που προβλέπει πορεία προς τον λαό’’. Γι’ αυτό ήδη έχουν ανοίξει οι χάρτες με τις ‘καυτές’ ζώνες που θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα αν ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει να παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών».

ΑΡΘΡΟ Β. ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει: «Η διά μονομερούς δηλώσεως δημιουργία της κυπριακής ΑΟΖ το 2004 από τον πρόεδρο Παπαδόπουλο ήταν πραγματικά ηγετική κίνηση. Αν και η Τουρκία διεμαρτυρήθη, η απόφαση και από την Ε.Ε. και από τις ΗΠΑ. Επανειλημμένες προσεγγίσεις του όμως προς την ελληνική πλευρά, να οριοθετήσει μαζί με την Κύπρο την ΑΟΖ, έμειναν αναπάντητες. Η πρόσφατη απόφαση της μεγαλονήσου να οριοθετήσει την ΑΟΖ με το Ισραήλ δεν αφήνει πλέον καμία δικαιολογία στην Ελλάδα να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της».

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει: «Με σενάρια διαψεύδει –αλλά αδυνατεί να ακυρώσει- και τα οποία περιλαμβάνουν μέχρι και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στην άνοιξη και αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ επειδή, όπως διακινείται, είναι πιθανό ο Γ. Παπανδρέου να διαδεχθεί τον Μπαν Κι Μουν στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ! Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται στην πλέον κρίσιμη καμπή της, καθώς υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις στους πυλώνες που τη στηρίζουν. Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα μέχρι τις παραγωγικές δυνάμεις που πλήττονται χωρίς αντίκρισμα».
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αναφέρει: «Από τον ‘ανασχηματισμό της Πάρου’ το καλοκαίρι, στις ‘κλογές (απελπισίας) της Αθήνας’ τα Χριστούγεννα… Κάπως έτσι περιγράφουν ακόμη και άνθρωποι του περιβάλλοντός του τις κρίσιμες αποφάσεις ενώπιον των οποίων βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου, έχοντας να αντιμετωπίσει από τη μία τα αδιέξοδα που πληθαίνουν για την κυβέρνηση, το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του και από την άλλη τις συνεχώς αυξανόμενες εισηγήσεις επιτελών του, φέρεται να εξετάζει τα ‘συν’ και τα ‘πλην’ για εκλογές με λίστα το αργότερο ως τον Απρίλιο».

ΑΡΘΡΟ Κ. ΣΗΜΙΤΗ: Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει: «Τη διαφωνία του για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Ε.Ε. εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σε άρθρο του στη ‘Βήμα της Κυριακής’. Διάχυτη είναι και η απογοήτευσή του για το πώς η Γερμανία και γενικά η Ε.Ε. αντιμετωπίζει την κρίση. Θεωρεί ότι οι χώρες του Νότου υποχρεώνονται να δανείζονται με τόσο υψηλά επιτόκια που καθιστούν αμφίβολη την αποπληρωμή των δανείων που παίρνουν. Ο κ. Σημίτης εκτιμά πως ‘η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στη συζήτηση περί τη χρεοκοπία και τους μηχανισμούς σωτηρίας της».

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ – ΑΛΛΑΓΕΣ: ΤΑ ΝΕΑ γράφουν: «Σαρωτικό ανασχηµατισµό στο Μέγαρο Μαξίµου φέρνει η νέα χρονιά µε 150 υπαλλήλους να συγκροτούν το νέο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού. Το υπό αναδιάρθρωση Πρωθυπουργικό Γραφείο θα συντονίζεται από την Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία αναλαµβάνει επικεφαλής της γενικής γραµµατείας παρά τω πρωθυπουργώ και ουσιαστικά καθήκοντα επιτελάρχη».
ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει: «Σε πλήρη διάταξη μάχης για τον ‘διαρκή πόλεμο’ μέχρι το 2013 τίθεται το πρωθυπουργικό επιτελείο, με απόφαση του Γ. Παπανδρέου. Από τον νέο χρόνο, το Πολιτικό Γραφείο μετατρέπεται σε Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού, αφού το υπογεγραμμένο από τον Γ. Παπανδρέου Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται στο ΣτΕ για την τελική ‘σφραγίδα’. Υπό το νέο οργανόγραμμα, η Γ. Γραμματεία με επικεφαλής τη Ρεγγίνα Βάρτζελη ‘μετακομίζει’ (σταδιακά) στον 6ο όροφο του υπουργείου εσωτερικών, όπου η έδρα πια του ΄Μεγάρου Μαξίμου’».

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν: «Η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελµάτων έχει αρχίσει για την κυβέρνηση που γνωρίζει ότι µε το ξεκίνηµα της νέας χρονιάς θα βρεθεί αντιµέτωπη µε πολλές κοινωνικές και επαγγελµατικές οµάδες που νιώθουν ότι θίγονται τα συµφέροντά τους. Το Μέγαρο Μαξίµου παρέπεµψε τη συζήτηση για το άνοιγµα περίπου 350κλειστών επαγγελµάτων στις αρχές του 2011 και αυτό για να αποφευχθούν εντάσεις μεσούσης της εορταστικής περιόδου. Ωστόσο, θεωρείται θέµα ηµερών η κατάθεση του σχετικού νοµοσχεδίου στη Βουλή, καθώς ούτως ή άλλως η απελευθέρωση πρέπει βάσει του Μνηµονίου να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου».

ΔΗΜΟΣΙΟ – ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ: ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν: «Ριζικές ανακατατάξεις στο Δηµόσιο, µε μαζικές μετατάξεις υπαλλήλων και νέες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών, ετοιµάζει το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» στο κράτος που θα τεθεί σε εφαρµογή µε το νέο έτος. Θέµα ηµερών είναι η αποστολή εγκυκλίου µε την οποία θα καλούνται όλοι οι φορείς του Δηµοσίου να προχωρήσουν σε αναλυτική καταγραφή του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτούς καθώς και τις θέσεις και ειδικότητες όπου έχουν τοποθετηθεί. Παράλληλα, θα ζητηθούν και στοιχεία σχετικά µε τις ανάγκες που έχουν για προσωπικό και οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφθούν µε μετατάξεις ή για τυχόν πλεονάζον προσωπικό που μπορεί να διατεθεί σε άλλες υπηρεσίες».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει: «Ποδαρικό στην καινούργια χρονιά με σαρωτικές μετατάξεις προσωπικού σε όλο το Δημόσιο θα κάνει η κυβέρνηση. Κατεπείγουσα εγκύκλιος, που ‘έφυγε’ σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών προς όλους τους οργανισμούς, ζητεί σε χρόνο-ρεκόρ -μέχρι 10 Ιανουαρίου- πλήρη καταγραφή προσωπικού, ειδικοτήτων και κλάδων όλων των υπαλλήλων, καθώς και των κενών θέσεων και του πλεονάζοντος προσωπικού».

ΔΕΗ – ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει: «Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς για 5 εκατ. νοικοκυριά, με αυξήσεις 2%-14% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οι μικρές καταναλώσεις θα χρεώνονται 14% ακριβότερα και οι μεγάλες 14% φθηνότερα, ενώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι οικιακοί καταναλωτές θα φορτωθούν και από την αύξηση του ΦΠΑ σε 13% από 11%, η δε τιμή του ρεύματος στην τριετία 2011-2013 αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 20%-30% στο πλαίσιο του ‘εξορθολογισμού’, βάσει του Μνημονίου. Έτσι 2,8 εκατ. νοικοκυριά που ‘καίνε’ μέχρι 800 kwh το 4μηνο θα επιβαρυνθούν με αύξηση 13,7% και 2 εκατ. που καταναλώνουν 801 μέχρι 1.600 kwh, με 2,6%».

ΠΑΣΟΚ – ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει: «Πολιτικές ντρίμπλες ή αυθεντικά ξεσπάσματα βουλευτών; Ο χρόνος θα το δείξει. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα κλυδωνίζεται στη δίνη της δικής της κρίσης. Και αν η φτώχεια (σε όλα τα επίπεδα) φέρνει γκρίνια, όπως λένε οι παλιοί, τα μέτρα της κυβέρνησης στους βηματισμούς του Μνημονίου –που έχουν ξεσηκώσει την κοινωνία- ο τρόπος που λαμβάνονται, αλλά και κάποιες επιλογές της φέρνουν έντονες εσωκομματικές τριβές».

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Οι περικοπές στις συντάξεις θα γίνουν ανάλογα με τη βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου. Στόχος είναι η διαμόρφωση των επικουρικών στο 20% του συντάξιμου μισθού. Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για τις μειώσεις από 3 έως 10 χρόνια. Το τελικό σχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με τις προωθούμενες αλλαγές να ‘τρέχουν’ σε δόσεις. Το ύψος των επικουρικών συντάξεων θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα του κάθε φορέα και για τον σκοπό αυτόν θα υλοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα Ταμεία».

ΕΞΑΡΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει: «Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της μέσα στο διαμέρισμα της ανήμερα των Χριστουγέννων από διαρρήκτες, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Πολλοί συμπολίτες μας κατέληξαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία, άλλοι σοβαρά και άλλοι ελαφρύτερα, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν από τους αποθρασυνόμενους ληστές την περιουσία τους, ενώ ιδιοκτήτες καταστημάτων που έβλεπαν την κίνηση στα καταστήματα να κάνει ‘βουτιά’ φέτος στις γιορτές αναγκάστηκαν να παραδώσουν σε κακοποιούς τις λιγοστές τους εισπράξεις».

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΕΡΕΥΝΕΣ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει: «Νέες έρευνες σε διαμερίσματα που είχαν νοικιαστεί στο παρελθόν στα βόρεια προάστια από συλληφθέντες και καταζητούμενους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις θα γίνουν, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, το επόμενο διάστημα. Τα κρησφύγετα που αναζητούνται εκτιμάται από ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας ότι έχουν εγκαταλειφθεί άρον άρον από τις αρχές Νοεμβρίου μετά τις συλλήψεις των Γ. Τσάκαλου και Π. Αργυρού για τα παγιδευμένα δέματα στο Παγκράτι».

ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Αξιοκρατία και όχι άρπα-κόλλα». «Τα στοιχεία της ’απογραφής’ πρέπει να επανελεγχθούν και η κάλυψη των κενών να γίνει με πρώτιστο κριτήριο την ορθολογική λειτουργία των υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι οι κενές θέσεις πρέπει μεν να καλυφθούν με πλεονάζον, σε άλλες υπηρεσίες, προσωπικό, αλλά μόνο αν αυτό το προσωπικό είναι κατάλληλο ή (επαν)εκπαιδευτεί κατάλληλα. Αλλιώς οι σαρωτικές’ μετατάξεις μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές. Και να δημιουργήσουν νέες εστίες με ανενεργούς υπαλλήλους. Επαγγελματισμός, αξιοκρατία και παραμερισμός της πελατειακής λογικής είναι τα κριτήρια που μπορούν να οδηγήσουν το σημερινό εγχείρημα σε αίσιο τέλος».

Σχόλια