Πρότυπο ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης και διαφάνειας η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
ΣΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Γραφείο Περιφερειάρχη σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας
Αφιερωμένη στο περιβάλλον – συμβολικά και ουσιαστικά - η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Να καταστεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρότυπο ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης, δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας έθεσε ως κεντρικό στόχο του ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός στην ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας του περιφερειακού συμβουλίου σήμερα το απόγευμα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι «για πρώτη φορά μετά τον 4ο π.Χ. αιώνα όταν ιδρύθηκε το «Κοινό των Θεσσαλών», οι Θεσσαλοί συγκροτούμε το Αδιαίρετο και το Ενιαίο του τόπου μας μέσα από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση» και κατέστησε σαφές ότι η αιρετή περιφέρεια «δεν είναι η απλή, γραμμική μετεξέλιξη της κρατικής περιφέρειας αλλά ούτε ένας θεσμός που προκύπτει από το απλό άθροισμα των τεσσάρων νομαρχιών.

Πρόκειται για ένα νέο, πρωτόγνωρο θεσμό στα ελληνικά χρονιά, έναν θεσμό ο οποίος εμπεριέχει δυναμική, εμπεριέχει όμως και εγγενείς αδυναμίες», διευκρίνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ, το βασικότερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα σήμερα στη χώρα μας, περνά στις αιρετές περιφέρειες όχι την 1η Ιανουαρίου 2011 αλλά με καθυστέρηση έξι μηνών, την 1η Ιουλίου.

Βεβαίως, υπάρχουν κι άλλα σημεία στο νομικό πλαίσιο που χρειάζονται αποσαφήνιση, βελτίωση ή αλλαγή, όπως υπάρχουν και εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με την εν γένει χρηματοδότηση των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων και μέσω αυτών την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών», σημείωσε.
Καταχειροκροτούμενος ο κ. Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε τη σύσταση Γραφείου Περιφερειάρχη σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες, στους σημερινούς νομούς.
«Πρόκειται για κίνηση που σηματοδοτεί την βούλησή μου να είμαι Περιφερειάρχης όλων των Θεσσαλών και ταυτόχρονα καταδεικνύει την προτεραιότητα που δίνουμε στην ισόρροπη ανάπτυξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής», ανέφερε.
Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι η πρώτη (μετά την εκλογή του προεδρείου) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας θα έχει ως θέμα το Περιβάλλον.
«Στη συνεδρίαση αυτή θέλουμε όλες οι παρατάξεις να κάνουμε μια πρώτη συζήτηση για όλα τα φλέγοντα θέματα της περιφέρειάς μας που άπτονται του τομέα του περιβάλλοντος. Αναφέρω ενδεικτικά: τους υδάτινους πόρους, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και ρύπανση αέρα, υδάτων και εδάφους, την αξιοποίηση αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, την προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολλά άλλα συναφή θέματα που θα επισημάνουν οι παρατάξεις.
Με την επιλογή μας αυτή αποδεικνύουμε στην πράξη αφ’ ενός ότι δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στο περιβάλλον, το κοινό μας σπίτι κι αφ’ ετέρου ότι επιζητούμε τη συνεργασία και τη συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις στα θέματα που αφορούν, που «καίνε» θα έλεγα, την κοινωνία της Θεσσαλίας», εξήγησε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Θεσσαλίας ετάχθη υπέρ της συνεννόησης και της συνεργασίας με όλες τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «η συνεργασία και η συνεννόηση δεν σημαίνουν ούτε… συγκάλυψη ούτε σιωπή».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός έθεσε ως αδιαπραγμάτευτες αρχές της αιρετής περιφέρειας:
-Τη διαφάνεια. Διαφάνεια παντού, διαφάνεια για τα πάντα.
-Τη συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων και τον ευρύτατο διάλογο τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στην κοινωνία. Η θέση μας συνοψίζεται στη φράση: Οι Θεσσαλοί αποφασίζουν για την Θεσσαλία.
- Την αποτελεσματικότητα.
-Τη διεκδίκηση και τον ανυποχώρητο αγώνα για το συμφέρον του τόπου μας και των Θεσσαλών.
Δώσαμε σήμερα το νενομισμένο όρκο και από την 1η Ιανουαρίου 2011 ξεκινάμε την θητεία μας με όρεξη για δουλειά, με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και παρουσιάσει διεξοδικά στους Θεσσαλούς.
Ως ενωτικός συνδυασμός «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» παρουσιάσαμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα με σαφείς αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε αξιοποιώντας φυσικά ενδιαφέρουσες προτάσεις και καινοτόμες ιδέες όλων των συνδυασμών. Έχουμε καταστήσει σαφές, άλλωστε, ότι δεν διεκδικούμε ούτε το αλάθητο ούτε την απόλυτη γνώση», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.







Σχόλια